Monitoren gebouwprestatiesUit onderzoek blijkt dat zeventig procent van de gebouwen niet optimaal presteert. Eigenaars en beheerders van grote gebouwen maken vaak al gebruik van Gebouw Beheers Systemen (GBS), maar door over te gaan op een ‘slim’ systeem is het mogelijk de prestaties verder te verbeteren.

Door de belangrijkste parameters ‘real time’ en in de ‘cloud’ te monitoren, kunnen afwijkende patronen eenvoudig in kaart worden gebracht. Dat leidt soms tot verrassingen. Zo kan het voorkomen dat in hetzelfde gebouw de verwarming en de koeling tegelijk draaien. Facilitair managers kunnen in dit soort gevallen direct ingrijpen. Overigens is het bekend dat medewerkers in een comfortabel werkklimaat beter presteren. Duurzaamheid mag dus nooit ten koste gaan van comfort. Door het gebouwprestaties via het internet te beheren, wordt het gebouw niet alleen duurzamer, maar kan ook het werkklimaat verder worden verbeterd.

Fout systeem


Monitoren gebouwprestatiesVolgens de Nederlands-Duitse architect Thomas Rau, die het opzienbarende boek ‘Material Matters’ schreef, is duurzaamheid niet meer dan het optimaliseren van een fout systeem. Gebouwinstallaties bestaan uit een verzameling componenten van diverse leveranciers, die in theorie perfect samenwerken. De praktijk is anders. Er is niemand verantwoordelijk voor het totaal en door ad hoc-veranderingen raken veel installaties al kort na de oplevering in onbalans. Bovendien hebben beheerders vaak geen inzicht in de performance van de totale installatie. Een beperkt comfort, een te hoog energieverbruik en te hoge onderhoudskosten zijn dan het gevolg.

Automatisch afstemmen


Veel gebouweigenaren investeren in energiemonitoring. Door het plaatsen van elektriciteits- gas- en warmtemeters wordt duidelijk hoeveel energie er wordt verbruikt, maar de oorzaak voor stijgend gasverbruik wordt daarmee niet achterhaald. En dus kan er ook niets worden bespaard. Met een slimme toepassing is het mogelijk om de temperatuur af te stemmen op onder meer de bezetting en buitentemperatuur. Om de klimaat- en comfortparameters van een gebouw te monitoren, moeten belangrijke waardes 24/7 worden gemeten. Door dit proces te automatiseren, is het ook mogelijk om de gebouwprestaties te vergelijken met andere gebouwen.

Ontsluiten van gebouwbeheersystemen

Monitoren gebouwprestatiesIn een Gebouw Beheer Systeem zitten alle parameters voor klimaat en comfort. Het GBS biedt de facilitair beheerder een overzicht van de actuele toestand van het gebouw. Door het analyseren van de klimaatgegevens in de cloud ontstaat een gedetailleerd inzicht in de gebouwprestaties. Dankzij deze systemen komen afwijkingen snel aan het licht. Is de verwarmingstemperatuur te hoog ten opzichte van de buitentemperatuur? Is een gebouw te vroeg op temperatuur? Worden zonnepanelen niet optimaal gebruikt? En zo is het dus mogelijk om via de ‘cloud’ een optimaal werkklimaat te creëren.

 

 


Lees meer over Energiemanagement gebouwen

Kunnen we u helpen om uw gebouwen energiezuiniger te maken?

Wij helpen u graag met vrijblijvend advies op maat voor uw onderneming.

Neem contact op