Zicht krijgen op de prestaties van een machinepark van 38.000 vierkante meter met 350 productiemachines. Dat was de uitdaging waar Dana, een Amerikaanse producent van aandrijfsystemen in Brugge, in 2012 voor stond. Anno 2017 is dankzij het invoeren van een Total Productivity Maintenance programma (TPM ) is de doorlooptijd van orders met drastisch verminderd.

 

 Zie korte samenvatting presentatie Luc Bovijn - Technisch Directeur Dana Belgium Brugge


 

Briefkes, briefkes, briefkes. Dat was wat technisch directeur Luc Bovijn vijf jaar geleden bij zijn aantreden bij Dana aantrof. “In die tijd werd er elke dag besproken wat er was gepresteerd, maar die gegevens werden niet bewaard. Om inzicht te krijgen in het machinepark kon ik wel om de haverklap drie kwartier gaan wandelen, maar dat leverde nooit een actuele stand van zaken op”, vertelt Bovijn tijdens een presentatie op Smart Integarted Production in België. Hij concludeerde daarom al snel dat het radicaal anders moest en riep de hulp van CimPro in.

OEE

Inzicht in storingsoorzaken

In samenwerking met CimPro werd vervolgens een systeem gebouwd voor het automatisch detecteren en rapporteren van stilstandsoorzaken van productielijnen. Elke machine werd uitgerust met een grafische terminal zodat operators bij een machinestilstand konden aangeven wat de oorzaak van de storing was. Het systeem maakt onderscheid tussen een technische storing, een productiestoring of een storing met betrekking tot de kwaliteit. Op grote TV-schermen op verschillende locaties in het bedrijf is die informatie voor iedereen zichtbaar. Problemen kunnen zo gezamenlijk sneller worden aangepakt.


Verhoogd rendement


OEEDankzij het verzamelen van de gegevens konden op langere termijn ook rapportages worden gemaakt van de belangrijkste storingsoorzaken. Zo werd duidelijk waar de zwakste schakels zaten,  welke machines aan vervanging toe waren of meer onderhoud nodig hadden. Het rendement van de verschillende machines kon zo worden verhoogd. Dit leidde uiteindelijk niet alleen tot een sterke reductie van het aantal ongeplande onderhoudstops, maar ook tot een verminderde productietijd. De leadtijd van orders werd drastisch verminderd

Concurrentie

Volgens Bovijn heeft de fabriek in Brugge met de introductie van het TPM-systeem de kans verhoogd dat zij op de langere termijn de concurrentiestrijd met Dana-fabrieken in India en Hongarije zullen winnen. “Werknemers realiseren zich inmiddels dat werkgelegenheid niet vanzelfsprekend is. Een groot concern als Dana kijkt bij elke opdracht waar hij het meest voordelig kan worden uitgevoerd. In het begin dachten de medewerkers dat we hen wilden controleren, maar intussen zijn ze allemaal enthousiast over de nieuwe manier van werken. Samen zoeken we nu continue naar verbeteringen in het productieproces.”


 

Open architectuur

Het complete storingsdiagnose systeem is modulair opgebouwd met open systemen van Red Lion. De grafische terminals en de TV-schermen zijn vrij programmeerbaar en kunnen zowel door de eindklant als door systeem integratoren worden geconfigureerd. Het complete systeem wordt stapsgewijs uitgebreid met standaard software bouwstenen die door Cimpro zijn ontwikkeld.

 

 
Interview met Luc Bovijn - Technisch Directeur Dana Belgium Brugge
 


Lees meer over automatisch inzicht in storingsoorzaken

 


 

 

Ja, bezorg me de complete presentatie van Dana Spicer over inzicht in storingsoorzaken

Wij helpen u graag met vrijblijvend advies op maat voor uw onderneming.

Neem contact op