Energiebesparing ziekenhuizenVeel ziekenhuizen verbruiken onnodig veel energie en kunnen fors besparen. Door de belangrijkste thermische parameters van een ziekenhuis op afstand te monitoren en de installaties optimaal in te regelen kunnen jaarlijks al gauw tienduizenden euro’s worden gewonnen. Bijna alle ziekenhuizen in België en Nederland maken intussen gebruik van een gebouwbeheersysteem (GBS), en komen in aanmerking voor deze innovatie.


Ook bij ziekenhuizen die met een lokaal gebouwbeheersysteem werken, komt het nog steeds geregeld voor dat de ovens in de grootkeuken nog steeds verwarmen, terwijl er geen maaltijden meer bereid hoeven te worden. De apparaten op de afdeling medische beeldvorming draaien volop, maar op die afdeling is niemand aanwezig. Of het zonnetje breekt onverwacht door, maar de energie die de zonnepanelen op dat moment opwekken, wordt niet gebruikt en gaat dus verloren.


Optimaal beheer


Natuurlijk is er ten opzichte van het verleden al een hoop verbeterd. Zo’n tien jaar geleden is er in veel ziekenhuizen een beheersysteem geïnstalleerd en ingeregeld. Dankzij deze systemen hebben facilitair managers meer grip op het beheer van het ziekenhuis. In de praktijk zie je echter vaak dat er sinds de introductie van het GBS in een ziekenhuis veel is veranderd. Er is bijvoorbeeld een andere indeling gemaakt van de ruimtes, er zijn lokalen bijgekomen, er liggen zonnepanelen op het dak en de WKK draait 24H/24. Maar in veel gevallen is het GBS niet aangepast aan deze veranderingen, waardoor het beheer niet optimaal is.


Verrassingen


Energiebesparing ziekenhuizenDoor over te gaan op een slim meetsysteem is het onder meer mogelijk het energieverbruik op afstand te analyseren en bij te sturen. Door de belangrijkste thermische parameters te meten, kunnen afwijkende patronen in kaart worden gebracht. Dat leidt soms tot verrassingen. Zo kan het voorkomen dat in hetzelfde ziekenhuis de verwarming en de koeling tegelijk draaien. Door alle relevante parameters ‘real time’ in de ‘cloud’ te monitoren, kunnen facilitair managers in dit soort gevallen direct bijsturen.


OnderhoudSkySpark


Door alle data uit het ziekenhuis te analyseren ontstaat automatisch inzicht in mogelijke fouten, de oorzaak, het tijdstip, de tijdsduur en de verbruikskosten. Een programma als Skyspark presenteert tal van analyses in grafieken en tabellen. Met behulp van deze analyses worden onder meer de energieprestaties van de installaties in kaart gebracht en komen afwijkingen van het normale patroon direct aan het licht. Het is zelfs mogelijk om problemen te voorspellen en preventief onderhoud in te plannen. Als een verwarmingsketel excessief veel energie verbruikt, kan het goed zijn dat er een bepaald onderdeel defect is.


Comfort


SkySparkMet behulp van een slim systeem kan een ziekenhuis ook worden verwarmd op basis van de actuele temperatuur en weersvoorspellingen. In SkySpark zit een weermodule , die overal ter wereld de buitentemperatuur meet. Hierdoor kan het systeem op het juiste tijdstip beginnen met verwarmen of koelen zodat het pand tijdig op de gewenste temperatuur is. Daarmee wordt het comfort van alle gebruikers verbeterd. Door alle beschikbare informatie te gebruiken, kan altijd worden gezocht naar een optimale temperatuur. Setpoints temperatuur en vocht van ventilatie-installaties zijn vaak nog te optimaliseren in functie van de buitentemperatuur. Een graad meer of minder kan immers enorm schelen op de energierekening.


Maatwerk


Door een extra laag toe te voegen aan de huidige GBS-systemen kan dus een ware goudmijn worden aangeboord. Elke facilitair manager zou de mogelijkheden van een slim analysesysteem moeten onderzoeken en nagaan wat het voor zijn ziekenhuis kan betekenen. De introductie van een dergelijk systeem kan overigens nooit worden gekopieerd, maar is altijd maatwerk.


Lees meer over energiebesparing ziekenhuizen

 


 

 

Kunnen we u helpen om uw ziekenhuis energiezuiniger te maken?

Wij helpen u graag met vrijblijvend advies op maat voor uw onderneming.

Neem contact op