Digitaliseren fabrieksvloerHet handmatig bijhouden van spreadsheets in Excel is in de industrie nog steeds heel gewoon. Het energieverbruik, de productie, stilstand, zieken, het aantal gewerkte uren. Het komt allemaal keurig terug in verschillende tabellen. Veel managers en medewerkers brengen uren op kantoor door met het maken van spreadsheets, rapportages en verslagen.

Tijdens het wekelijkse managementoverleg worden deze rapportages besproken. Vaak wordt er met een aantal mensen gediscussieerd over de mogelijke oorzaken van bepaalde gebeurtenissen. Vervolgens verdwijnen de rapportages in de kast of op het digitale kerkhof.

Concurrentie

Door deze manier van werken blijft er voor het echte werk, namelijk het optimaliseren van de productie, maar beperkt tijd over. In de industrie is de concurrentie moordend en het behalen van betere resultaten is vaak afhankelijk van minuscule veranderingen. Het gebruiken van een kwalitatief betere grondstof, minder energieverbruik per product, minder schade door preventief onderhoud. Het kan allemaal zorgen voor een voorsprong op de concurrent.

Inzicht

Digitaliseren fabrieksvloer

Enkele voorbeelden uit de praktijk maken duidelijk wat ik bedoel. De meeste bedrijven brengen het energieverbruik van perslucht in kaart. Dat geeft een beeld van de totale hoeveelheid energie die wordt verbruikt, maar het blijft gissen hoeveel kilowattuur er per kubieke meter perslucht wordt verbruikt. Ook is er zelden inzicht in de vijf belangrijkste stilstandsoorzaken van afvullijnen. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan de temperatuur van de grondstof of aan specifieke handelingen van een operator. Producent Dana Spicer wist door inzicht in de storingsoorzaken de doorlooptijd van een order drastisch te verminderen.
Meten is weten

Digitaliseren fabrieksvloerIn een optimaal productieproces is het digitaliseren van de fabrieksvloer onontbeerlijk. Door de prestaties inzichtelijk te maken met objectieve gegevens in plaats van papierwerk dat vaak achteraf ingevuld wordt, kan er inzicht in de daadwerkelijke prestaties verworven worden.Begin eens met het installeren van metertjes die de Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s) van alle machines kunnen monitoren. Door die gegevens automatisch te registeren in een database kunnen heel eenvoudig rapportages worden gemaakt van de prestaties van het machinepark. Bovendien wordt ook duidelijk of een installatie gemiddeld slechter of beter presteert dan eenzelfde soort installatie bij een vergelijkbaar industrieel bedrijf. Bedrijven krijgen zo inzicht in hun productieproces en kunnen direct aan de slag met verbetertrajecten.

Excelleren zonder Excel

Het spreekt voor zich dat dergelijke inzichten kunnen leiden tot een betere marktpositie. Het is daarom van belang dat we ons realiseren dat de tijd dat Excel bedrijven hielp met excelleren, achter ons ligt. Wij adviseren onze klanten om van zolder af te komen en in de kelder te starten met het digitaliseren van de fabrieksvloer.

 

 


Lees meer over het digitaliseren van de fabrieksvloer

 

 

Ja, ik wil meer weten over het digitaliseren van de fabrieksvloer

Wij helpen u graag met vrijblijvend advies op maat voor uw onderneming.

Neem contact op