Euro Pool System optimaliseert energieverbruik via energiebeheer op afstand

Video

 


EuroPoolIn Europa verhuurt Euro Pool System jaarlijks 650 miljoen kratten aan producenten, handelaren en retailers. Al die kratten worden na gebruik op verschillende locaties van vuil ontdaan en gewassen. Door het energieverbruik te optimaliseren wil Euro Pool System in Europa fors gaan besparen. In Venlo startte het bedrijf in 2012 met een proef energiebeheer op afstand. CimPro leverde de apparatuur waarmee het verbruik van alle afzonderlijke installaties in beeld wordt gebracht. De eerste resultaten zijn verrassend. Aannames die in het verleden zijn gedaan, moeten bijgesteld worden, zegt Ron Eeuwijk, manager Engineering and Development bij Euro Pool System.

In een enorme hal van Euro Pool System op een industrieterrein in Venlo, tegenover de groenteveiling, worden gebruikte kratten gewassen en gedroogd. Onafgebroken passeren blauwe kratten op een lopende band eerst de wasserij en daarna de drogerij. De schone kratten worden daarna automatisch op een pallet gestapeld en klaargemaakt voor transport. Op alle warmtegebruikers, elektrische hoofdgroepen en watermeters zijn meetinstrumenten gemonteerd die ter plaatse het energieverbruik weergeven. Al die gegevens worden via het net verstuurd en met behulp van het energie beheersysteem eSight geanalyseerd.

 

Open systeem

EuroPoolIn een wandkast in de ruimte waar de WKK staat, worden de gegevens van alle meters verzameld door een T-BOX MS datacollector van CimPro. Dit is het kloppend hart van de energiemonitoring. In de kast bevindt zich een bonte verzameling aan rode, gele en blauwe draden. Via een internetkabel wordt ieder kwartier informatie doorgestuurd aan eSight. De programmering en inbedrijfname van de T-BOX MS werd gerealiseerd door CimPro. De beheersoftware is in dit geval van eSight, maar dit had elk ander pakket kunnen zijn. Het open systeem van CimPro kan namelijk worden gebruikt in combinatie met verschillende energie beheersystemen.


Fouten opsporen

 

Ron EuuwijkRon Eeuwijk: Dankzij de meetgegevens kwam ik erachter dat de warmtekrachtcentrale (WKK) veel teveel gas verbruikte. Volgens de handleiding van de centrale zou het gasverbruik veel minder moeten zijn en dat zette me aan het denken. Toen we op zoek gingen naar de oorzaak hiervan ontdekten we dat er na een revisie niet de juiste zuigers geplaatst waren. Op jaarbasis zou ons dat duizenden euro's extra aan gas kosten. Zo traceerden we ook een behoorlijke luchtlekkage in een machinedeel dat tot dus dusver onopgemerkt was gebleven. Het verhelpen hiervan bespaarde ons weer een aantal duizenden euro's per jaar aan elektriciteitsgebruik. Al bij een heel klein gaatje verbruikt een compressor aanzienlijk meer energie, terwijl zo een lekkage makkelijk en snel te verhelpen is.

 

Slimmer inkopen


Energiebeheer EuroPool
Wij wisten al dat we destijds voor een WKK gekozen hadden met een te grote capaciteit door van bepaalde aannames uit te gaan. Door het warmtegebruik van de wasinstallatie en tevens de warmtelevering van de WKK te monitoren kregen wij een goed inzicht in op welke momenten we overcapaciteit hebben. Uit de analyse blijkt dat er minder warmte nodig is om de wasbaden op de juiste temperatuur te krijgen. De kratten zijn namelijk veel warmer als ze de wasserij ingaan dan we vroeger dachten. Als een WKK zijn warmte niet kwijt kan, hapert de installatie. We moeten er dus altijd voor zorgen dat hij op volle kracht blijft draaien. In de zomer blazen we de overtollige warmte zelfs naar buiten. Doodzonde natuurlijk. Op andere locaties kunnen we met de kennis die we nu hebben slimmer een nieuwe installatie inkopen, vertelt Eeuwijk. We zijn ook aan het nadenken om deze overtollige warmte
ergens anders opnieuw te gebruiken.

 

Monitoren kwaliteit

Naast het gebruik als energiemonitoringsysteem zien wij ook steeds meer mogelijkheden om onze installaties te monitoren op kwaliteitsaspecten, zoals bijvoorbeeld de temperatuur van het waswater. Deze informatie is nu online beschikbaar en zo kan onze Safety, Health, Environment en Quality afdeling beoordelen of de installatie binnen de normen presteert.

 

Energieverbruik per krat

Voor het eerst heeft Euro Pool System nu ook een beeld van het energieverbruik per krat. Dit is echt nieuw voor ons bedrijf. De energiekosten maken een substantieel deel uit van onze productiekosten. Eeuwijk: "Hier valt voor ons een hoop te winnen. Zeker omdat te verwachten valt dat de energiekosten de komende jaren flink zullen toenemen. Door in te zetten op een optimaal energieverbruik, kunnen we de kosten zo laag mogelijk houden. We gaan het systeem nu op meerdere locacties invoeren. Daardoor krijgen we nog veel meer inzicht in het energieverbruik. En daarmee zijn we klaar voor de toekomst."

Wilt u ook besparen en uw energiebeheer slimmer maken net zoals Europool?

Wij helpen u graag met vrijblijvend advies op maat voor uw onderneming.

Neem contact op

Links

Leer meer over energiemonitoring en welke producten daarvoor ingezet kunnen worden

Brochure Euro Pool System optimaliseert energieverbruik via energiebeheer op afstand

Brochure Energiebeheer op afstand

Terug naar overzicht