In deze blog ga ik het hebben over de werking van een batterijgevoede datalogger, ook wel ‘low power datalogger’ genoemd. In principe voert een datalogger functioneel een drietal functies uit, namelijk:
Ultra low power-processoren
Voor batterijgevoede dataloggers worden speciale processoren gebruikt, de zogenaamde ‘Ultra low power-processoren’. Deze zijn erop gericht zo min mogelijk stroom te verbruiken. Want hoe meer stroom je immers verbruikt, des te sneller je de batterij moet vervangen. De processor heeft twee hoofdtaken:
Wat wordt er nu bedoeld met deze interne en externe functies? Om dat te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat de datalogger in principe twee toestanden heeft:
Robuuste batterijen
Bovenstaande twee toestanden hebben wel degelijk een doel. Als het modem namelijk altijd actief is, dan zou de batterij veel te snel leeg zijn. Dat heeft als gevolg dat je niet altijd iets naar de datalogger kunt sturen, maar alleen tijdens het zogenaamde communicatie-window.
Niet alle batterijen hebben overigens een lange levensduur, en iedere batterij ontlaadt na verloop van tijd. Voor dataloggers worden voornamelijk robuuste Lithium-Thionyl Chloride-batterijen gebruikt. Deze zijn bestand tegen zowel lage als hoge temperaturen, en hebben een capaciteit van 13,0 Ah bij 3,6 V.
Hieronder nog meer productinformatie over batterijgevoede dataloggers: